Un peu d’histoire….

Château Bredurière stamt ongeveer uit 1209 en was ooit een groot kasteel met een vloeroppervlakte van ± 5000m2 met ± 700ha land.
Zoals gebruikelijk in die tijd was het geheel self-supporting en woonden er naar schatting zo’n honderd mensen.
Het Château heeft drie grote verwoestende oorlogen meegemaakt. Allereerst was daar de honderdjarige oorlog (1337-1453) tussen Engeland en Frankrijk.Gevolgd door de godsdienstoorlogen tussen de katholieken en de protestanten.
Daarna kwam de ‘Guerre de Vendée’in 1793. Deze oorlog begon toen boeren uit de Vendée in opstand kwamen tegen de machthebbers uit Parijs die een Franse Revolutie voorstonden.De opstand leidde tot een burgeroorlog en heeft grote sporen in de Vendée achtergelaten.Veel belangrijke machtsbolwerken zijn door het franse leger verwoest om de opstandige regio te laten voelen wie er de machthebbers waren.Ook Château Bredurière is in die tijd gedeeltelijk afgebrand maar gelukkig heeft de duiventoren uit 1605 het overleefd.
Er zijn helaas geen afbeeldingen van hoe het chateau er ooit heeft uitgezien. Er rest slechts een plattegrond.
Toch zijn een aantal dingen herkenbaar aanwezig die verwijzen naar de tijden van het grote château.
Zo was er de kleine kapel (huidige ingang zwembad).Een grote vierkante toren die naast de ingang stond van het kasteel(huidige gite). De hoge dikke muren van de ruine herinneren aan de hoogte en de grootte van het oude kasteel. Waarschijnlijk was er rondom het kasteel ook een kleine gracht.
In de loop der tijd is het chateau steeds weer opgebouwd en veranderd.In 1904 is het nieuwe kasteel gebouwd op een gedeelte van de fundamenten van het oude kasteel.De enorme wijnpersen in het wijnhuis herinneren aan de tijd dat er veel wijn op Breduriere werd geproduceerd.De ornamenten met het wapen van de oude poort zijn teruggebracht boven de ingang bij het bordes van het nieuwe kasteel.Het heilige beeld van Sint Josef met kind komt eveneens uit het oude kasteel.
De hondenkennel, de duiventoren en de stallen zijn rond de 17e eeuw gebouwd, de tijd ook van de kastelen aan de Loire.De honden werden gebruikt voor de jacht en het aantal hectare land bepaalde over hoeveel duiven het kasteel mocht bezitten.De duiven werden gebruikt als postduiven ,de eieren en het gevolgelte als voedsel en de mest werd gebruikt voor het bemesten van de wijngaard. Maar bovenal was de duiventoren een statussymbool, die de grootte en de macht van het landgoed moest uitstralen.