Atlantische kust

De Atlantische kust van de Vendée heeft mooie fijne zandstranden met duinen en dennenbossen.In de levendige oceaan is het heerlijk zwemmen en er zijn veel plekken waar u kunt zeilen,surfen en boarden.Er zijn drukke badplaatsen maar ook veel plekken met rustige brede stranden.

La Rochelle (50km) is een mooie historische havenstad.De drie torens zijn de overblijfselen van de versterkingen van de stad in de 12e-14e eeuw en zijn opengesteld voor het publiek.La Rochelle heeft sfeervolle winkelgallerijen onder arcaden en er zijn veel mooie winkels.Aan de haven zijn gezellige restaurantjes en terrassen.

Het Aquarium van la Rochelle is een prachtige onderwaterwereld van de Atlantische Oceaan,de Middellandse Zee en de tropische zeeën.Er zijn 10.000 vissoorten te bewonderen,20 haaisoorten en er is een spectaculaire onderwatertunnel.Het aquarium ligt op loopafstand van de torens en het oude centrum.Aquarium la Rochelle

Vanaf La Rochelle kunt u over de 3 km lange tolbrug (€9,-) naar het eiland Île de Ré,ook wel Ré la Blanche genoemd vanwege haar witte huizen en omdat het eiland vooral uit krijtrotsen bestaat.Het is een zonnig eiland van 10km2 met 100km fietspaden,mooie brede zandstranden en gezellige vissersplaatsjes.
Op het westelijke puntje van het eiland staat de 57m hoge vuurtoren Phare des Baleins.Als u de 257 treden van de ‘walvistoren’ beklimt wordt u beloond met een fantastisch vergezicht over het eiland,de kust en de Atlantische oceaan.

Les Sables d’Olonne (50km) is van oudsher een grote havenstad en een mondaine badplaats.De boulevard wordt ’s zomers druk bezocht en de stranden zijn vol.Aan de kade van de vissershaven treft u veel goede restaurants en een overdekte vismarkt.In les Sables d’Olonne wordt iedere 4 jaar de beroemde zeilwedstrijd rond de wereld,de Vendée Globe gehouden.
Met een kleine pontje kunt u de haven oversteken naar het rustige La Chaume,het mooi gelegen romaanse kerkje en de gezellige terrasjes.
De zoutwinnerij en de zoutpannen Les Salines zijn op 2 km afstand van Les Sables d’Olonne en zijn leuk om te bezoeken.Les Salines

La Guittière (40km) is een bijzondere ‘filmische’ plek met oesterkwekerijen gelegen aan een grote inham van de oceaan.Hier kunt u heerlijk zwemmen in de binnenzee en genieten van verse oesters op een van de kleine terrasjes van de kwekerijen.

De dichtstbijzijnde stranden zijn oa bij Le Rocher (30km),een rustig en gemoedelijk badplaatsje,waar u altijd gemakkelijk de auto kunt parkeren en niet ver hoeft te lopen naar het strand.De stranden La Terriere en Les Conches liggen achter de dennenbossen en de duinen en zijn vanwege de hoge golven perfecte plekken om te boardsurfen.
Surfschool Manusurf is een aanrader om lessen te nemen of om boards te huren.
De drukke en gezellige badplaats La Tranche sur Mer( 30km) heeft een goed bereikbaar nautisch centrum, waar u kunt surfen en zeilen.Centre Nautique la Tranche sur Mer

Île Noirmoutier (70km) is een prachtig eiland en de Passage du Gois maakt de toegang tot het eiland zeer bijzonder.Ook al is het eiland sinds 1971 via een brug te bereiken, de Passage du Gois is een spannende onderneming en een onvergetelijke ervaring.De 4,5 km lange weg loopt bij hoogtij onder water en is alleen berijdbaar bij laagtij.De Tour de France is hier meerdere malen van start gegaan.
île Noirmoutier bestaat uit rotsen, zoutmoerassen en duinen.Het heeft mooie zandstranden en gezellige vissershaventjes.Île Noirmoutier
In het moerasgebied Marais Breton nabij Île Noirmoutier ligt in la Barre de Monts het Eco Musee Daviaud.Dit openluchtmuseum gaat over het leven in en op de moeraslanden.Eco Musee

Golf is goed vertegenwoordigd in de Vendée maar veruit de mooiste golfbaan is Saint Jean de Monts (60km).Deze ligt op een steenworp van het strand, op stabiele zandgronden. De 9 holes aan de rand van het strand doen denken aan de Schotse links en de 9 andere holes doorkruisen weer de zeedennenbossen.
Golf de Port de Bourgenay (40km) in Talmont St.Hilaire is de jongste aanwinst van de Vendée kust.Het uitzicht op zee maakt dit tot een bijzonder parcours.Het ligt op een vakantiedomein van 85 ha.omgeven door dennenbossen en kleine meertjes.
In 2019 is een nieuwe golfbaan geopend in La Faute sur Mer Golf de la presqu’ile

Voor alle overige nuttige informatie over de Vendée kunt u terecht op Vendée toerisme
Wilt u de drukte in het hoogseizoen vermijden,zorg er dan voor dat u bezienswaardigheden bezoekt tijdens lunchtijd. Zelfs de stranden zijn rond die tijd rustig en bij het golfen heeft u de baan voor u alleen.